Ångest

Ibland blir jag fascinerad av TV och radio och alla dessa psykologer som sitter och ger råd exempelvis som idag om ångest. Trevliga personer som säkerligen har en lång utbildning. Men jag saknar kunskapen om konkreta åtgärder i nuet. Eller finns det någon annan orsak än okunskap som gör att man inte pratar om konkreta åtgärder som kan användas direkt?

Jag lyssnade på morgonprogrammet i TV4 i fredags då en person skriver in och frågar om ett konkret åtgärd för att hantera sin ångest inför en tenta. Psykologen berättar väldigt bra och kunnigt om allt annat än det konkreta metoden personen skulle behöva inför tentan idag.

Ett annat exempel är Jönköpingsradion i veckan som intervjuar en kurator om den långa kön till vårdcentralen för att få hjälp med sin ångest. Det är precis som det inte finns några andra alternativ än vårdcentraler när man har ångest. Då är det oftast KBT som används. Men det finns ju mycket effektivare metoder än KBT när det gäller akut ångest. Man saknar samverkan för människors bästa. Man skulle ju kunna remittera till någon annan instans just när det gäller ångest för akut åtgärd.

Malou von Sivers intervjuade ett par i veckan om deras skilsmässa och att de hade börjat dejta på nytt och levde nu tillsammans igen. Hon frågade hur mannen hade gjort för att komma till rätta med sina problem. Han berättade att han hade fått lära sig en metod som heter ”hjärtfokusering” vilket hade hjälpt honom att förändra sitt liv. Malou von Sivers svarar ”det låter som flum”

Det här är som den klassiska historien om brandkåren som kommer fram till branden som är släckt av andra personer och frågar hur de burit sig åt. De berättar och då säger brandmännen ”vi ser ju att ni har släckt branden, men ni har inte gjort det på rätt sätt”

Finns det något rätt sätt? Om en människa blir hjälpt ex från sin ångest oavsett metod så måste det väl vara rätt? Eller???? Dessutom är det inte alltid så svårt att hantera ångest om man vet hur man gör vilket alla kan lära sig.

Mitt råd är. Ta gärna hjälp av sjukvården men ta också lite tid att ta reda på alternativ och prova gärna metoder som EFT, TFT, NLP, Mental träning, Energimedicin, Hjärtfokusering. Det är konkreta självhjälpsmetoder som är lätta att lära sig och som du alltid bär med dig och kan använda när som helst du behöver det. Du blir blir förvånad över effekten. Vetenskap eller inte. Dessutom är det väl så att många av de här metoderna använder människan omedvetet och har alltid gjort. Hur löser man annars problem. Alla går ju inte på KBT.

Sen kan det vara viktigt att fundera över om man behöver göra något mer åt källan där ångesten om den upprepas kommer ifrån. Flera av de här metoderna är bra på det med.