Kan man kontrollera drickandet?

Får man problem med alkohol så kan man inte dricka alkohol mer i livet. Alkoholismen är en sjukdom. Detta är ofta argument man hör. Men är detta en sanning?  Vad säger vetenskapen om detta? Och är det så att vetenskapen alltid har rätt? Hur bedömer man att någon är alkoholist? Är viktigt att sätta en etikett eller titlar på människor? Vad blir konsekvensen av det?

Det finns en tro bland många människor att bara man slutar med alkoholen så blir allting bra, speciellt bland anhöriga och de som inte har några problem med alkoholen. Är det så enkelt att bara sluta så fungerar livet? Kan man få kontroll över användandet om man fått problem med alkoholen? Vilka kan lära sig det? Hur gör man? Varför är det viktigt att dricka alkohol?

Människor som dricker ofta och mycket alkohol hamnar i regel ofta i olika svåra problemsituationer i hela livet ex rattfylla, skilsmässa, arbetslöshet, fysiska krämpor, psykisk obalans. Men det gör ju även människor som inte har problem med alkoholen. Men att dricka alkoholen i dessa situationer försvårar livet och förändringen avsevärt. Logiskt  sett så är inte denna typ av sk problem ett skäl att använda alkohol, tvärtom. Fungerade logiken så skulle vi inte ha några större problem med alkoholen i samhället. Men alkoholproblem är inte logiska. Människor fortsätter och även ökar sin konsumtion under dessa påfrestningar. Så vad är problemet då?

Kan man få kontroll på alkoholdrickandet. Det är klart man kan. Men det kräver i de flesta fall att du vill själv och är redo att göra förändringar i tänkandet och beteendet. Förändring är individuell. Vi är olika som människor och därför behöver vi olika behandlingar, utbildningar och olika kunskaper. Vissa människor ska inte dricka alkohol men du behöver fatta det beslutet själv.

NLP/EFT modellen är en flexibel och effektiv modell som innehåller kunskaper och något för alla både för att lösa problemet (förändra) eller för att få kontroll.

 

Fortsättning följer när tiden tillåter